Česnekové štangle RYNK
naložené mladé výhonky česneku | Delikatesa vyrobená z neprávem opomíjené části rostliny česneku paličáku, která často na jaře končí bez užitku na zemi. Mladé výhonky (štangle) česneku naložené ve sladkokyselém, jemně pikantním nálevu jsou skvělým doplňkem, který dodá vašim kulinářským výtvorům jedinečnou chuť a originalitu.
- Zachráněné nevyužité oddenky česneku
- Pouze z moravských polí
- Jedinečná jemná česneková chuť
- Skvělý doplněk do kuchyně
Co jsou to česnekové štangle
Jako česnekové štangle jsme nazvali mladé výhonky česneku paličáku naložené ve skladkokyselém kořeněném nálevu. Tato dobrota není úplně neznámá a spousta hospodyň si v minulosti podobným způsobem uchovávala česnekové výhonky jako vítanou přísadu do polévek, omáček, k masu nebo pomazánek. Jejich jemná, méně štiplavá česneková chuť byla vítanou změnou oproti ostrému česneku.
Nás tato surovina oslovila především proto, že většina zemědělců bere mladé výhonky jako odpad, který se z jara, kdy se musí výhonky zalamovat, ponechá svému osudu na poli. Přitom se jedná o velice šťavnatou a chutnou surovinu.
Jak se štangle vyrábí
(4
Výroba štanglí začíná hned poté, co nám zemědělci přivezou ostříhané výhonky. (1, 2) Ty jsou ke zpracování dosti neforemné, kroutí se nám pod rukama a obtížně se s nimi pracuje. (3)
Po omytí výhonků, je potřebujeme naporcovat na kousky zhruba 4 - 5 cm dlouhé. Toto je nejnáročnější a nejpomalejší část celého procesu. Spousta rukou s nůžkami musí jeden výhonek po druhém pokrátit (4) na správný rozměr. Letos jsme prvně testovali i zlepšovák, tak abychom mohli zaráz zpracovat více výhonků a dá se říct, že fungoval, ale času jsme nakonec zas až tolik neušetřili. Výhonky jsou hodně pokroucené a manipulace s nimi je obtížná.
Nařezané kousky výhonků se následně plní do sklenic (5) na požadovanou hmotnost a nakonec zalévají připraveným lákem.(6) Po uzavření se sklenice ještě musí zapasterovat a označit etiketami.(7)
Jak vznikly česnekové štangle, proč tento zvláštní název, i jaké další produkty vyrábíme z nevyužitých surovin se dozvíte na našem blogu: chutmoravy.cz/blog/
Kategorie: | RYNK |
---|---|
Složení: | česnekové výhonky 45 %, nálev (vinný ocet bílý (víno, oxid siřičitý), voda, cukr, sůl, směs koření) |
Zpracování: | naloženo, pasterováno |
Hlavní surovina: | česnekové výhonky |
Hmotnost po odkapání: | 90 g |
Čistá hmotnost: | 200 g |
Původ hlavní suroviny: | Pasohlávky |
top-Chuť: | česneková, sladkokyselá, lehce pikantní |
top-Alergeny: | oxid siřičitý |
top-Trvanlivost: | 2 roky |
top-Skladování: | do 25°C |
top-Balení: | 220 ml |
Oblíbený produkt šéfkuchaře: | Oskara Klanerta |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.