Česnekové štangle malé
Naložené mladé výhonky česneku | Lahůdka vyrobená z často opomíjené části česneku paličáku, která na jaře obvykle zůstává nevyužitá. Mladé česnekové výhonky (štangle) naložené ve sladkokyselém a jemně pikantním nálevu jsou výborným doplňkem, který obohatí vaše pokrmy o jedinečnou chuť a originalitu.
- Zachráněné nevyužité česnekové výhonky
- Moravský původ
- Jemná a autentická česneková chuť
- Skvělý doplněk do každé kuchyně
Co jsou to česnekové štangle
Jako česnekové štangle nazýváme mladé výhonky česneku paličáku naložené ve sladkokyselém kořeněném nálevu. Tato pochoutka má bohatou historii – mnoho hospodyněk si v minulosti podobným způsobem uchovávalo česnekové výhonky jako přísadu do polévek, omáček, k masu nebo pomazánek. Jejich jemná, méně štiplavá česneková chuť byla příjemnou alternativou k výraznému česneku.
Nás tato surovina oslovila především proto, že většina zemědělců považuje mladé výhonky za odpad, který se během jarního zalamování výhonků ponechává na poli. Přitom se jedná o chutnou a šťavnatou surovinu, kterou lze skvěle využít.
Jak se štangle vyrábí
Výroba česnekových štanglí začíná ve chvíli, kdy nám zemědělci přivezou čerstvě ostříhané výhonky. (1, 2) Ty jsou však dosti neforemné a kroutí se, což ztěžuje jejich zpracování. (3)
Po důkladném omytí výhonků je potřeba je nakrájet na zhruba 4 - 5 cm dlouhé kousky. Toto je nejnáročnější část celého procesu. Tým pracuje s nůžkami a každý výhonek musí být individuálně upraven (4) na správnou délku. Letos jsme prvně vyzkoušeli novou techniku pro hromadné zpracování výhonků, která sice fungovala, ale ve výsledku nezrychlila proces tak, jak jsme očekávali. Výhonky jsou příliš pokroucené a manipulace s nimi je stále náročná.
Nařezané kousky výhonků se následně plní do sklenic (5), přesně na požadovanou hmotnost, a poté se zalévají připraveným lákem. (6) Po uzavření sklenice ještě projdou pasterizací a označí se etiketami. (7)
Více o vzniku česnekových štanglí, o jejich neobvyklém názvu a o dalších produktech z nevyužitých surovin se dočtete na našem blogu: chutmoravy.cz/blog/misto-na-kompost-do-sklenicky
Kategorie: | Novinky |
---|---|
Složení: | česnekové výhonky 44,4% / 42,1%, nálev (vinný ocet bílý (víno, oxid siřičitý), voda, cukr, sůl, kajenský pepř, pepř černý) |
Zpracování: | naloženo, pasterováno |
Hlavní surovina: | česnekové výhonky |
Hmotnost po odkapání: | 40 g |
Čistá hmotnost: | 90 g |
Původ hlavní suroviny: | Pasohlávky |
top-Chuť: | česneková |
top-Alergeny: | oxid siřičitý |
top-Trvanlivost: | 2 roky |
top-Skladování: | do 25°C |
top-Balení: | 100 ml |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.