Kdoulová vejmrda RYNK

tradiční křenová omáčka jinak | Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a většinou jablek, které jsme my nahradili voňavými kdoulemi.

  • Vítěz regionální potraviny JM kraje 2021
  • Tradiční receptura v moderním pojetí
  • Z moravských kdoulí
Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do:
3.10.2024
Možnosti doručení
Kód: RY006
225 Kč 200,89 Kč bez DPH
Kdoulová vejmrda RYNK
kdoulova vejmrda chut moravy
Regionalní potravina JMK 2021

Popis vejmrdy:

Ne, neklame Vás zrak, avšak neděste se! To co držíte v rukou není nic hanlivého, ba naopak. Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a většinou jablek, které jsme my nahradili voňavými kdoulemi.

Ačkoliv po přečtení názvu očekáváte nejspíš nějaký nevkusný vtip, pochází tento název podle etymologického slovníku jazyka českého od pana Machka, z doby, kdy slovo mrdati či mrcati bylo běžně používáno jako synonymum výrazů: pohybovat ocasem, vrtět, či přeneseně: obrůstat tenkými kořeny. A protože křen je plný malých roztřepených kořínků, byl název vejmrda na světě. Další možný výklad je, že slovo mrdati označovalo pohyb při strouhání křene.

Co vše obnáší výroba této delikatesy a spoustu zajímavostí se dozvíte v článku na našem blogu.

Jak vejmrdu používat:

Vejmrda jak už její složení napovídá je předurčena ke všemu co je z masa. Pečené, grilované, vařené masa, uzená žebra, steaky, klobásy, párečky... Samozřejmostí je tak i v základní výbavě každého milovníka klasické domácí zabijačky.

Kategorie: RYNK
Složení: kdoule 36,5%, cukr, křen, hovězí vývar (voda, hovězí maso a kosti, zelenina (mrkev, celer, petržel, cibule), směs koření, sůl), jablečný ocet, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, sůl
Zpracování: pasterováno
Hlavní surovina: kdoule
Minimální trvanlivost: 2 roky (od data výroby)
Čistá hmotnost: 285 g
Původ hlavní suroviny: Drásov
top-Chuť: křenová
top-Alergeny: celer
top-Trvanlivost: 2 roky
top-Skladování: do 23°C
top-Balení: 260 ml
Oblíbený produkt šéfkuchaře: Oskara Klanerta

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: