Kdoulová vejmrda malá
tradiční křenová omáčka jinak | Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a obvykle jablek, které jsme v našem receptu nahradili voňavými kdoulemi.
- Vítěz regionální potraviny Jihomoravského kraje 2021
- Tradiční receptura s moderním zpracováním
- Vyrobeno z moravských kdoulí
Jak se kdoulová vejmrda připravuje
K výrobě této tradiční pochoutky v našem netradičním pojetí potřebujeme především zralé plody kdouloně obecné. Ty sklízíme převážně v říjnu, kdy plody zežloutnou a jsou nádherně voňavé (1). Kdoule musíme nakrájet na menší kousky (2) a poté rozvařit v kotli, dokud nebudou měkké. Rozvařené kdoule přepasírujeme na jemné pyré (3), které buď ihned použijeme pro výrobu vejmrdy, nebo ho zavakuujeme a zamrazíme pro pozdější použití.
Další důležitou složkou vejmrdy je křen (4). Ten objednáváme z EKO farmy Úlovice v Čechách, protože na Moravě jsme zatím nenašli dodavatele, který by nám zajistil požadovanou kvalitu a množství. Při zpracování křenu nás čeká náročná práce – musíme ho nastrouhat v mixéru. Tato činnost vyžaduje ochranné pomůcky, tedy masku a brýle (5), a i tak je nutné po několika minutách udělat přestávku na čerstvém vzduchu a umýt si obličej vodou. Je to velmi intenzivní zážitek. Naštěstí jsme se s dodavatelem domluvili, že nám křen dodává již nastrouhaný, čímž nám ušetřil spoustu slz a bolesti. :)
Nastrouhaný křen se následně smíchá s kdoulovým pyré, cukrem a hovězím vývarem (6), který si předem připravíme, a dalšími ingrediencemi. Takto připravená vejmrda se už jen plní do sklenic a zavařuje (7). Ihned po výrobě je křen ve vejmrdě velmi ostrý, ale postupem času jeho intenzita slábne. Pokud máte pocit, že je vejmrda příliš slabá, stačí přistrouhat kousek čerstvého křenu.
Historie vejmrdy
Vejmrda je tradiční pokrm, který se připravuje z křene, jablek a vývaru. Vyskytuje se ve starých kuchařských knihách již po mnoho staletí. Ačkoliv by název mohl vyvolat úsměv, jeho původ podle etymologického slovníku českého jazyka pochází od pana Machka z doby, kdy bylo slovo mrdati či mrcati běžně používáno jako synonymum pro slova jako pohybovat ocasem, vrtět nebo v přeneseném významu: obrůstat tenkými kořínky. Protože je křen plný malých roztřepených kořínků, vznikl název vejmrda. Další možnost je, že slovo mrdati popisovalo pohyb při strouhání křenu.
Více o výrobě této delikatesy a zajímavostech se dočtete v článku na našem blogu.
Kategorie: | Delikatesy |
---|---|
Složení: | kdoule 36,5%, cukr, křen, hovězí vývar: (voda, hovězí maso a kosti, zelenina (mrkev, celer, petržel, cibule), směs koření , sůl), jablečný ocet, regulátor kyselosti: kyselina citronová, sůl |
Zpracování: | pasterováno |
Hlavní surovina: | kdoule |
Čistá hmotnost: | 100 g |
Původ hlavní suroviny: | Drásov |
top-Chuť: | sladká, křenová |
top-Alergeny: | celer |
top-Trvanlivost: | 2 roky |
top-Skladování: | do 23°C |
top-Balení: | 100 ml |
Oblíbený produkt šéfkuchaře: | Oskara Klanerta |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.