Slanináda malá
něco jako slaninový džem z nejkvalitnější slaniny | Představte si marmeládu, která má dokonale vyváženou sladkost a slanou chuť, s jemným nádechem pikantnosti, provoňaná kořením a obohacená o kousky křupavé slaniny. Skvělá jak za studena, tak mírně ohřátá. To je slanináda.
- z prvotřídní moravské slaniny
- se svatojánskými ořechy
- vítěz v kategorii Regionální potraviny 2019
- bez obsahu lepku
Co je Slanináda?
Jak nejlépe popsat Slaninádu? Jednoduše řečeno, jedná se o slaninový džem. Základem této delikatesy je poctivá moravská slanina, kterou si necháváme udit u pana řezníka Josefa Jůzy z Březiny u Tišnova (1). Ten ji pro nás připravuje tradiční metodou – naloženou pouze v kuchyňské soli, (2) bez dalších přísad.
Po vyuzení slaninu nakrájíme na malé kostičky a v kotli vyškvaříme (3), dokud nejsou kousky křupavé a zlatavé. Poté přidáváme cibuli (4), česnek, ocet, cukr, kávu, pastu ze svatojánských ořechů (5) a další ingredience. Vše vaříme, dokud se chutě skvěle nespojí (6) a směs nezíská ideální konzistenci (7). Nakonec ji plníme do skleniček a zavaříme. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si také článek na našem blogu.
Historie Slaninády
Musíme přiznat, že Slanináda není naším původním vynálezem. Na celém světě je tato delikatesa známá jako "bacon jam", a jejím autorem je šéfkuchař Chris O'Connor, který údajně v jedné východolondýnské restauraci skombinoval cibulové chutney s uzenou slaninou a dalšími ingrediencemi. Tento mix se rychle stal populárním a od té doby se "bacon jam" rozšířil po celém světě. Každý recept se mírně liší – ten náš se zaměřuje především na kvalitní moravskou slaninu a pastu ze svatojánských ořechů, které mu dodávají jedinečný kořeněný nádech.
Kategorie: | Malé skleničky - tradiční řada |
---|---|
Složení: | slanina 52% (vepřový bok, sůl max 2,2%) - tep.opr.výr., cibule, cukr, jablečný ocet, pasta ze svatoj. ořechů (vlaš. ořech, nálev (cukr, voda, gluk. sirup, regul. kyselosti: kys. citronová, směs koření)), česnek, káva, směs koření |
Zpracování: | pasterováno |
Hlavní surovina: | slanina |
Čistá hmotnost: | 90 g |
Původ hlavní suroviny: | Březina u Tišnova |
top-Chuť: | sladká i slaná, malinko pikantní |
top-Alergeny: | vlašský ořech |
top-Trvanlivost: | 1 rok |
top-Skladování: | do 20°C |
top-Balení: | 100 ml |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.