Slanináda velká pro nejlepšího chlapa
něco jako slaninový džem z té nejlepší slaniny | Představte si džem, který má dokonale vyváženou sladkost a slanost, s jemným nádechem pikantnosti, voňavý po koření a doplněný kousky křupavé slaniny. Skvělý jak za studena, tak mírně zahřátý. To je slanináda.
- z prémiové moravské slaniny
- se svatojánskými ořechy
- držitel ocenění Regionální potravina 2019
- bezlepkový
Co je Slanináda?
Jak nejlépe charakterizovat Slaninádu? Jednoduše řečeno, jde o slaninový džem. Základem této pochoutky je kvalitní moravská slanina, kterou nám udí pan řezník Josef Jůza z Březiny u Tišnova (1). Připravuje ji pro nás tradiční metodou – naloženou pouze v kuchyňské soli, (2) bez dalších přísad.
Po vyuzení slaninu krájíme na malé kostičky a v kotli ji vyškvaříme (3), dokud nejsou kousky krásně křupavé a zlatavé. Poté přidáváme cibuli (4), česnek, ocet, cukr, kávu, pastu ze svatojánských ořechů (5) a další suroviny. Vše vaříme, dokud se chutě nádherně nepropojí (6) a směs nedosáhne požadované konzistence (7). Nakonec ji plníme do sklenic a zavařujeme. Více se dozvíte v našem článku na blogu.
Historie Slaninády
Musíme přiznat, že Slanináda není náš originální vynález. Ve světě je známá pod názvem "bacon jam", jehož tvůrcem je údajně šéfkuchař Chris O'Connor. V jedné restauraci ve východním Londýně spojil cibulové chutney s uzenou slaninou a dalšími přísadami. Tento mix se stal hitem a od té doby se "bacon jam" rozšířil po celém světě. Každý recept je trochu jiný – náš se zakládá na kvalitní moravské slanině a pastě ze svatojánských ořechů, které mu dodávají charakteristický kořeněný nádech.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.