Jarní sonberské mandle

připomínají chuť bílých broskví | Limitovaná edice jarních mandlí, které jsme posbírali z mandloní ve vinařsví Sonberk. Ještě nezralé, zelené mandle, bez dřevnaté skořápky, musíme prvně každou propíchnout, zbavit je chlupaté slupky a teprve potom si mohou jít odpočinout do sklenic do jemného sladko-kyselého nálevu. Ten uchová specifickou chuť mandlí, která vzdáleně připomíná chuť bílých broskví. 

  • vyrobeno z moravských mandlí
  • limitovaná edice z vinařství Sonberk
  • unikátní delikatesa
  • oblíbená i mezi šéfkuchaři
Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do:
26.11.2024
Možnosti doručení
Kód: CHM089
238 Kč 212,50 Kč bez DPH

Jak se jarní mandle vyrábí

Výroba této delikatesy, oblíbené i mezi kuchaři jako Radek Kašpárek nebo Zdeněk Pohlreich, začíná několik týdnů před samotným sběrem. Musíme pravidelně sledovat, jak mandle rostou, a vyrazit na sběr ve správný okamžik. Ten nastává, když jsou dostatečně velké, ale ještě nemají vyvinutou dřevnatou skořápku (2, 3). Obvykle se to děje na začátku května.

V této době vyrážíme vybaveni žebříky a sběrnými pytli (1) do sadu. Dříve jsme sbírali v známých hustopečských sadech, avšak kvůli stáří sadů se úroda každým rokem snižuje. Letos jsme se proto dohodli se spřáteleným vinařstvím Sonberk, které se nachází jen pár kilometrů od hustopečských sadů, a mandle posbírali zde.

produkty-pribeh-vyroby_jarni-mandle1

Po přivezení zelených mandlí v bedýnkách do naší výrobny začíná mravenčí práce. Nejprve musíme každou mandličku několikrát propíchnout (4) kovovou jehlou, abychom ji mohli v horké koupeli zbavit chlupaté slupky (5). Tím se mandle stávají hladké a příjemné na chuť. Oloupané mandle pak navážíme na přesnou váhu do sklenic, zalejeme je nálevem (6) a zavaříme do jemného sladko-kyselého nálevu (7), který uchovává specifickou ovocnou chuť mandlí, jež vzdáleně připomíná chuť bílých broskví.

Podívejte se na video, jak letošní limitka jarních sonberských mandlí vznikala: 

Historie pěstování mandloní na hustopečsku

Jihomoravské Hustopeče na Břeclavsku se mohou chlubit nejsevernějšími mandloňovými sady v Evropě. Po válce je tam nechali vysadit komunističtí plánovači, aby se zbavili závislosti na dovozu mandlí z ciziny. Přes několik prvních neúspěšných let, kdy kvůli neznalosti často přišli o celou úrodu, se postupně vypracovali. Později zde pro olomoucké čokoládovny ZORA sklízeli i několik tun mandlí ročně. Dnes je tohle průmyslové období už definitivně minulostí a sady slouží hlavně jako turistická atrakce, ale my z Chuti Moravy jsme byli roky jediní, kdo každý rok netrpělivě očekával novou úrodu mandlí. Ta se bohužel se stářím sadů postupně snižuje, tak v současné době hledáme další zdroje.

Co vše obnáší výroba této delikatesy a spoustu zajímavostí se dozvíte také v článku na našem blogu.

Kategorie: Delikatesy
Složení: zelené mandle 65%, nálev (voda, cukr, vinný ocet bílý, sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová)
Zpracování: naloženo, pasterováno
Hlavní surovina: zelené mandle
Hmotnost po odkapání: 60 g
Čistá hmotnost: 92 g
Původ hlavní suroviny: jižní Morava
top-Chuť: sladko-kyselá
top-Alergeny: zelené mandle
top-Trvanlivost: 2 roky
top-Skladování: do 23°C
top-Balení: 100 ml
? Oblíbený produkt šéfkuchaře: Radka Kašpárka

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: