Jarní sonberské mandle
připomínají chuť bílých broskví | Limitovaná edice jarních mandlí, které jsme posbírali z mandloní ve vinařsví Sonberk. Ještě nezralé, zelené mandle, bez dřevnaté skořápky, musíme prvně každou propíchnout, zbavit je chlupaté slupky a teprve potom si mohou jít odpočinout do sklenic do jemného sladko-kyselého nálevu. Ten uchová specifickou chuť mandlí, která vzdáleně připomíná chuť bílých broskví.
- vyrobeno z moravských mandlí
- limitovaná edice z vinařství Sonberk
- unikátní delikatesa
- oblíbená i mezi šéfkuchaři
Jak se jarní mandle vyrábí
Výroba této delikatesy, oblíbené i mezi kuchaři jako Radek Kašpárek nebo Zdeněk Pohlreich, začíná několik týdnů před samotným sběrem. Musíme pravidelně sledovat, jak mandle rostou, a vyrazit na sběr ve správný okamžik. Ten nastává, když jsou dostatečně velké, ale ještě nemají vyvinutou dřevnatou skořápku (2, 3). Obvykle se to děje na začátku května.
V této době vyrážíme vybaveni žebříky a sběrnými pytli (1) do sadu. Dříve jsme sbírali v známých hustopečských sadech, avšak kvůli stáří sadů se úroda každým rokem snižuje. Letos jsme se proto dohodli se spřáteleným vinařstvím Sonberk, které se nachází jen pár kilometrů od hustopečských sadů, a mandle posbírali zde.
Po přivezení zelených mandlí v bedýnkách do naší výrobny začíná mravenčí práce. Nejprve musíme každou mandličku několikrát propíchnout (4) kovovou jehlou, abychom ji mohli v horké koupeli zbavit chlupaté slupky (5). Tím se mandle stávají hladké a příjemné na chuť. Oloupané mandle pak navážíme na přesnou váhu do sklenic, zalejeme je nálevem (6) a zavaříme do jemného sladko-kyselého nálevu (7), který uchovává specifickou ovocnou chuť mandlí, jež vzdáleně připomíná chuť bílých broskví.
Podívejte se na video, jak letošní limitka jarních sonberských mandlí vznikala:
Historie pěstování mandloní na hustopečsku
Jihomoravské Hustopeče na Břeclavsku se mohou chlubit nejsevernějšími mandloňovými sady v Evropě. Po válce je tam nechali vysadit komunističtí plánovači, aby se zbavili závislosti na dovozu mandlí z ciziny. Přes několik prvních neúspěšných let, kdy kvůli neznalosti často přišli o celou úrodu, se postupně vypracovali. Později zde pro olomoucké čokoládovny ZORA sklízeli i několik tun mandlí ročně. Dnes je tohle průmyslové období už definitivně minulostí a sady slouží hlavně jako turistická atrakce, ale my z Chuti Moravy jsme byli roky jediní, kdo každý rok netrpělivě očekával novou úrodu mandlí. Ta se bohužel se stářím sadů postupně snižuje, tak v současné době hledáme další zdroje.
Co vše obnáší výroba této delikatesy a spoustu zajímavostí se dozvíte také v článku na našem blogu.
Kategorie: | Delikatesy |
---|---|
Složení: | zelené mandle 65%, nálev (voda, cukr, vinný ocet bílý, sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová) |
Zpracování: | naloženo, pasterováno |
Hlavní surovina: | zelené mandle |
Hmotnost po odkapání: | 60 g |
Čistá hmotnost: | 92 g |
Původ hlavní suroviny: | jižní Morava |
top-Chuť: | sladko-kyselá |
top-Alergeny: | zelené mandle |
top-Trvanlivost: | 2 roky |
top-Skladování: | do 23°C |
top-Balení: | 100 ml |
? Oblíbený produkt šéfkuchaře: | Radka Kašpárka |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.