Svatojánské ořechy RYNK
zelené vlašáky naložené v sirupu | Delikatesa vyrobená z vlašských ořechů, podle původní 100 let staré receptury. Ještě zelené (nezralé) vlašské ořechy sklízíme v období kolem svatého Jana (24. června), kdy ještě není zcela vyvinutá skořápka ořechu. Díky tomu je lze celé (včetně skořápky a slupky) naložit do lahodného kořeněného sirupu.
- Více než 100 let stará receptura
- Vítěz Great Taste Awards 2018
- Bezlepkový produkt
- Vyrobeno z moravských vlašáků
Jak ořechy vyrábíme se nejrychleji dozvíte v našem videu, které jsme pro Vás natočili:
Jak se svatojánské ořechy vyrábí:
Základem je vlašský ořech. Ale není to ten vlašák jak ho znáte z přípravy vánočního cukroví, ale celý zelený, nezralý ořech, které můžete hojně vidět na ořešácích z jara a v létě. Jak název napovídá, tyto ořechy se sbírají koncem června okolo svátku Jana křtitele (24. června), ale díky rozmarům počasí z poslední doby není vyjímkou, že na ořechy vyrážíme již koncem května.
Když ořechy posbíráme, každý z nich musíme nejméně 2x propíchnout kovovou jehlou, v závislosti na velikosti ořechu. Propíchlé ořechy míří do kádě s vodou, kterou po dobu 2 - 3 týdnů musíme denně měnit za čistou. Takto se zbavíme z ořechů nepříjemné trpkosti.
Potom přichází na řadu proslazování ořechů. Je to pomalý proces, kdy postupně nahrazujeme vodu v ořeších cukrovým sirupem. Ten postupně zahušťujeme až se po několika týdnech dostaneme na požadovanou hustotu a ořechy už více cukr nesají. Nakonec přijde na řadu plnění do sklenic, zalití kořeněným sirupem a zavaření (pasterace). Do finálního sirupu přidáváme i kapku glukózového sirupu. Není to proto, že bychom chtěli ušetřit na cukru, ale glukóza zbraňuje zcukernatění nálevu a vy pak nemusíte dolovat ořechy z tuhé cukrové hmoty.
Jak vidíte s ořechy je spousta práce, ale výsledek stojí za to. Vypovídají o tom nejen úspěchy z domácích i zahraničních soutěží, ale i oblíbenost mezi zákazníky a šéfkuchaři.
Trocha historie:
Svatojánské ořechy jsou zapomenutá a znovu objevená stará delikatesa, na jejíž výrobu se recepty objevovaly v kuchařkách již v 19. století. Právě z jedné takové máme recept i my. Trošku jsme si ho upravili a přizpůsobili dnešní době, ale chuť je původní.
Přestože je recept už takto starý, tak svatojánské ořechy byly běžnou pochoutkou ještě v 50. a 60. letech minulého století. Stále se setkáváme s lidmi, kteří si je i dnes dobře pamatují ze svého mládí, kdy je jejich maminka nebo babička každé léto ze zelených ořechů vyráběla. V té době byly také jednou ze součástí ovocného kompotu, který se dal běžne sehnat na pultech socialistických obbchodů. Často si ořechy lidé zaměňují s ořechovkou, která se také vyrábí z nezralých ořechů, které se ale místo do vody a sirupu nakládají do alkoholu, ve kterém je vylouhovaná hořkost vítaná.
Kategorie: | RYNK |
---|---|
Složení: | vlašský ořech 45.5%, nálev (cukr, voda, regulátor kyselosti - kyselina citronová , glukózový sirup, směs koření) |
Zpracování: | kandováno, pasterováno |
Hlavní surovina: | nezralý vlašský ořech |
Hmotnost po odkapání: | 130 g |
Čistá hmotnost: | 230 g |
Původ hlavní suroviny: | jižní Morava |
top-Chuť: | sladká, kořenitá |
top-Alergeny: | vlašský ořech |
top-Trvanlivost: | 3 roky |
top-Skladování: | do 28°C |
top-Balení: | 220 ml |
? Oblíbený produkt šéfkuchaře: | Tomáše Levého |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.