Svatojánské ořechy RYNK

zelené vlašáky naložené v sirupu | Delikatesa vyrobená z vlašských ořechů, podle původní 100 let staré receptury. Ještě zelené (nezralé) vlašské ořechy sklízíme v období kolem svatého Jana (24. června), kdy ještě není zcela vyvinutá skořápka ořechu. Díky tomu je lze celé (včetně skořápky a slupky) naložit do lahodného kořeněného sirupu.

  • Více než 100 let stará receptura
  • Vítěz Great Taste Awards 2017
  • Bezlepkový produkt
  • Vyrobeno z moravských vlašáků
Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do:
3.10.2024
Možnosti doručení
Kód: RY001
238 Kč 212,50 Kč bez DPH
Svatojánské ořechy RYNK
svatojanske orechy rynk chut moravy
Great Taste Awards 2018 Regionální potravina JMK 2018 Zlatá Chuť jižní Moravy 2018 Zlatá salima 2016 TOP delikatesa 2014

Jak ořechy vyrábíme se nejrychleji dozvíte v našem videu, které jsme pro Vás natočili:



Jak se svatojánské ořechy vyrábí:

Základem je vlašský ořech. Ale není to ten vlašák jak ho znáte z přípravy vánočního cukroví, ale celý zelený, nezralý ořech, které můžete hojně vidět na ořešácích z jara a v létě. Jak název napovídá, tyto ořechy se sbírají koncem června okolo svátku Jana křtitele (24. června), ale díky rozmarům počasí z poslední doby není vyjímkou, že na ořechy vyrážíme již koncem května.

Když ořechy posbíráme, každý z nich musíme nejméně 2x propíchnout kovovou jehlou, v závislosti na velikosti ořechu. Propíchlé ořechy míří do kádě s vodou, kterou po dobu 2 - 3 týdnů musíme denně měnit za čistou. Takto se zbavíme z ořechů nepříjemné trpkosti.

Potom přichází na řadu proslazování ořechů. Je to pomalý proces, kdy postupně nahrazujeme vodu v ořeších cukrovým sirupem. Ten postupně zahušťujeme až se po několika týdnech dostaneme na požadovanou hustotu a ořechy už více cukr nesají. Nakonec přijde na řadu plnění do sklenic, zalití kořeněným sirupem a zavaření (pasterace). Do finálního sirupu přidáváme i kapku glukózového sirupu. Není to proto, že bychom chtěli ušetřit na cukru, ale glukóza zbraňuje zcukernatění nálevu a vy pak nemusíte dolovat ořechy z tuhé cukrové hmoty.

Jak vidíte s ořechy je spousta práce, ale výsledek stojí za to. Vypovídají o tom nejen úspěchy z domácích i zahraničních soutěží, ale i oblíbenost mezi zákazníky a šéfkuchaři.

svatojanske-orechy-pribeh-vyroby

Trocha historie:

Svatojánské ořechy jsou zapomenutá a znovu objevená stará delikatesa, na jejíž výrobu se recepty objevovaly v kuchařkách již v 19. století. Právě z jedné takové máme recept i my. Trošku jsme si ho upravili a přizpůsobili dnešní době, ale chuť je původní.

Přestože je recept už takto starý, tak svatojánské ořechy byly běžnou pochoutkou ještě v 50. a 60. letech minulého století. Stále se setkáváme s lidmi, kteří si je i dnes dobře pamatují ze svého mládí, kdy je jejich maminka nebo babička každé léto ze zelených ořechů vyráběla. V té době byly také jednou ze součástí ovocného kompotu, který se dal běžne sehnat na pultech socialistických obbchodů. Často si ořechy lidé zaměňují s ořechovkou, která se také vyrábí z nezralých ořechů, které se ale místo do vody a sirupu nakládají do alkoholu, ve kterém je vylouhovaná hořkost vítaná. 

Kategorie: RYNK
Složení: vlašský ořech 45.5%, nálev (cukr, voda, regulátor kyselosti - kyselina citronová , glukózový sirup, směs koření)
Zpracování: kandováno, pasterováno
Hlavní surovina: nezralý vlašský ořech
Minimální trvanlivost: 3 roky (od data výroby)
Hmotnost po odkapání: 130 g
Čistá hmotnost: 230 g
Původ hlavní suroviny: jižní Morava
top-Chuť: sladká, kořenitá
top-Alergeny: vlašský ořech
top-Trvanlivost: 3 roky
top-Skladování: do 28°C
top-Balení: 220 ml
Oblíbený produkt šéfkuchaře: Tomáše Levého

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: