Svatojánské ořechy velké
zelené vlašáky naložené v sirupu | Delikatesa vyrobená z vlašských ořechů podle původní receptury staré více než 100 let. Ještě zelené (nezralé) vlašské ořechy sklízíme kolem svatého Jana (24. června), kdy skořápka ořechu ještě není plně vyvinutá. Díky tomu je lze celé (včetně skořápky a slupky) naložit do lahodného kořeněného sirupu.
- Receptura s více než 100letou tradicí
- Vítěz Great Taste Awards 2017
- Bezlepkový produkt
- Vyrobeno z moravských vlašských ořechů
Jak ořechy vyrábíme, se nejrychleji dozvíte v našem videu, které jsme pro vás natočili:
Jak se svatojánské ořechy vyrábějí:
Základem je vlašský ořech. Ale nejde o ten vlašák jak ho znáte z přípravy vánočního cukroví, ale o celý zelený, nezralý ořech, který můžete hojně vidět na ořešácích na jaře a v létě. Jak název napovídá, tyto ořechy se sbírají koncem června okolo svátku Jana Křtitele (24. června), ale díky rozmarům počasí z poslední doby není výjimkou, že na ořechy vyrážíme již koncem května.
Po sběru ořechy každý z nich musíme nejméně 2x propíchnout kovovou jehlou, v závislosti na velikosti ořechu. Propíchnuté ořechy míří do kádě s vodou, kterou po dobu 2 - 3 týdnů musíme denně měnit za čistou. Tímto způsobem se zbavíme z ořechů nepříjemné trpkosti.
Poté přichází na řadu proslazování ořechů. Je to pomalý proces, kdy postupně nahrazujeme vodu v ořeších cukrovým sirupem. Ten postupně zahušťujeme, až se po několika týdnech dosáhne požadované hustoty a ořechy již více cukr nesají. Nakonec přichází na řadu plnění do sklenic, zalití kořeněným sirupem a zavaření (pasterace). Do finálního sirupu přidáváme i kapku glukózového sirupu. Není to proto, abychom ušetřili na cukru, ale glukóza zabraňuje zcukernatění nálevu, takže nemusíte dolovat ořechy z tuhé cukrové hmoty.
Jak vidíte, s ořechy je spousta práce, ale výsledek stojí za to. O tom svědčí nejen úspěchy z domácích i zahraničních soutěží, ale i oblíbenost mezi zákazníky a šéfkuchaři.
Trocha historie:
Svatojánské ořechy jsou zapomenutá a znovu objevená stará delikatesa, jejíž recepty se objevovaly v kuchařkách již v 19. století. Právě z jedné takové máme recept i my. Trochu jsme si ho upravili a přizpůsobili dnešní době, ale chuť zůstává původní.
Přestože je recept takto starý, svatojánské ořechy byly běžnou pochoutkou ještě v 50. a 60. letech minulého století. Stále se setkáváme s lidmi, kteří si je i dnes dobře pamatují ze svého mládí, kdy je jejich maminky nebo babičky každé léto vyráběly ze zelených ořechů. V té době byly také jednou ze součástí ovocného kompotu, který se dal běžně sehnat na pultech socialistických obchodů. Často si lidé zaměňují ořechy s ořechovkou, která se také vyrábí z nezralých ořechů, jež se však místo do vody a sirupu nakládají do alkoholu, ve kterém je vylouhovaná hořkost vítaná.
Kategorie: | Delikatesy |
---|---|
Složení: | vlašský ořech 45,5%, nálev (cukr, voda, glukózový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, skořice, badyán, fenykl, hřebíček, kardamom) |
Zpracování: | naloženo, pasterováno |
Hlavní surovina: | vlašský ořech |
Hmotnost po odkapání: | 100 g |
Čistá hmotnost: | 220 g |
Původ hlavní suroviny: | Brněnsko |
top-Chuť: | sladká, kořenitá |
top-Alergeny: | vlašský ořech |
top-Trvanlivost: | 3 roky |
top-Skladování: | do 28°C |
top-Balení: | 200 ml |
? Oblíbený produkt šéfkuchaře: | Tomáše Levého |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.