Svatojánské ořechy velké

zelené vlašáky naložené v sirupu | Delikatesa vyrobená z vlašských ořechů podle původní receptury staré více než 100 let. Ještě zelené (nezralé) vlašské ořechy sklízíme kolem svatého Jana (24. června), kdy skořápka ořechu ještě není plně vyvinutá. Díky tomu je lze celé (včetně skořápky a slupky) naložit do lahodného kořeněného sirupu.

  • Receptura s více než 100letou tradicí
  • Vítěz Great Taste Awards 2017
  • Bezlepkový produkt
  • Vyrobeno z moravských vlašských ořechů
Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do:
27.11.2024
Možnosti doručení
Kód: CHM066
253 Kč 225,89 Kč bez DPH
Svatojánské ořechy velké
svatojanske orechy velke chut moravy
Great Taste Awards 2018 Regionální potravina JMK 2018 Zlatá Chuť jižní Moravy 2018 Zlatá salima 2016 TOP delikatesa 2014

Jak ořechy vyrábíme, se nejrychleji dozvíte v našem videu, které jsme pro vás natočili:



Jak se svatojánské ořechy vyrábějí:

Základem je vlašský ořech. Ale nejde o ten vlašák jak ho znáte z přípravy vánočního cukroví, ale o celý zelený, nezralý ořech, který můžete hojně vidět na ořešácích na jaře a v létě. Jak název napovídá, tyto ořechy se sbírají koncem června okolo svátku Jana Křtitele (24. června), ale díky rozmarům počasí z poslední doby není výjimkou, že na ořechy vyrážíme již koncem května.

Po sběru ořechy každý z nich musíme nejméně 2x propíchnout kovovou jehlou, v závislosti na velikosti ořechu. Propíchnuté ořechy míří do kádě s vodou, kterou po dobu 2 - 3 týdnů musíme denně měnit za čistou. Tímto způsobem se zbavíme z ořechů nepříjemné trpkosti.

Poté přichází na řadu proslazování ořechů. Je to pomalý proces, kdy postupně nahrazujeme vodu v ořeších cukrovým sirupem. Ten postupně zahušťujeme, až se po několika týdnech dosáhne požadované hustoty a ořechy již více cukr nesají. Nakonec přichází na řadu plnění do sklenic, zalití kořeněným sirupem a zavaření (pasterace). Do finálního sirupu přidáváme i kapku glukózového sirupu. Není to proto, abychom ušetřili na cukru, ale glukóza zabraňuje zcukernatění nálevu, takže nemusíte dolovat ořechy z tuhé cukrové hmoty.

Jak vidíte, s ořechy je spousta práce, ale výsledek stojí za to. O tom svědčí nejen úspěchy z domácích i zahraničních soutěží, ale i oblíbenost mezi zákazníky a šéfkuchaři.

svatojánské ořechy - příběh výroby

Trocha historie:

Svatojánské ořechy jsou zapomenutá a znovu objevená stará delikatesa, jejíž recepty se objevovaly v kuchařkách již v 19. století. Právě z jedné takové máme recept i my. Trochu jsme si ho upravili a přizpůsobili dnešní době, ale chuť zůstává původní.

Přestože je recept takto starý, svatojánské ořechy byly běžnou pochoutkou ještě v 50. a 60. letech minulého století. Stále se setkáváme s lidmi, kteří si je i dnes dobře pamatují ze svého mládí, kdy je jejich maminky nebo babičky každé léto vyráběly ze zelených ořechů. V té době byly také jednou ze součástí ovocného kompotu, který se dal běžně sehnat na pultech socialistických obchodů. Často si lidé zaměňují ořechy s ořechovkou, která se také vyrábí z nezralých ořechů, jež se však místo do vody a sirupu nakládají do alkoholu, ve kterém je vylouhovaná hořkost vítaná. 

Kategorie: Delikatesy
Složení: vlašský ořech 45,5%, nálev (cukr, voda, glukózový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, skořice, badyán, fenykl, hřebíček, kardamom)
Zpracování: naloženo, pasterováno
Hlavní surovina: vlašský ořech
Hmotnost po odkapání: 100 g
Čistá hmotnost: 220 g
Původ hlavní suroviny: Brněnsko
top-Chuť: sladká, kořenitá
top-Alergeny: vlašský ořech
top-Trvanlivost: 3 roky
top-Skladování: do 28°C
top-Balení: 200 ml
? Oblíbený produkt šéfkuchaře: Tomáše Levého

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: