Želé z jehličí RYNK
Jemné voňavé želé z mladých výhonků smrku a douglasky s trochou moravského bílého vína. Jeho lesní chuť s tóny citrusů vynikne v kombinaci se sýry, rybami, v dezertech či koktejlech.
- Překvapivá lesní chuť s tóny citrusu
- Z výhonků z moravského krasu
- Naše vlastní receptura
Co je to želé z jehličí
Jemné želé plné vůní a chutí lesa. Vyrábíme ho z mladých výhonků smrku a borovice douglasky, které se nejprve vylouhují do hustého, voňavého sirupu. Ten, po spojení s dalšími ingrediencemi, vytváří jedinečné želé s citrusovo-lesním aroma. Chuť je sladká, s jemným slaným nádechem a příjemnou kyselinkou po bílém vínu. Ideální jako doplněk k sýrům, dezertům, rybám nebo do nápojů.
Jak se želé vyrábí
Věděli jsme, že mladé smrkové výhonky se tradičně nakládají do cukru a připravuje se z nich sirup, který už naše babičky používaly na různé nachlazení a podobné neduhy. Zároveň jsme ale také věděli, že smrkové výhonky jsou zajímavým doplňkem v kuchyni, a začali jsme přemýšlet, jak je co nejlépe využít. Jelikož už jsme v našem sortimentu měli úspěšné vinné želé, řekli jsme si: proč ne želé i ze smrkových výhonků?
Domluvili jsme se s lesy města Brna, že pomůžeme při prořezu náletových stromků v moravském krasu, konkrétně u obce Olomučany. A právě zde se nám přihodila příjemná náhoda, která dala našemu želé jeho jedinečný charakter. Kromě smrků (1) bylo v lese také mnoho nekoordinovaně rostoucích borovic Douglasek, (2) které bylo rovněž potřeba prořezat. Rozhodli jsme se tedy posbírat i jejich mladé výhonky.(3) Už při sběru nás upoutala jejich vůně – zcela odlišná od smrkových. Tento rozdíl se projevil naplno v autě, kde jsme výhonky převáželi. Douglaska má velmi specifické aroma, které připomíná limetku. V kombinaci se smrkem tak vzniklo unikátní spojení vůní a chutí, které dává našemu želé z jehličí jeho osobitý charakter.
Otrhané výhonky jsou následně nakládány do sudů, kde se prosypávají cukrem (4) a nechávají se několik měsíců odpočívat. Cukr postupně vytahuje z větviček vodu s chutí a vůní, a proměňuje se v hustý, voňavý sirup. Nakonec vše zahřejeme v kotli (5), aby se rozpustil zbylý cukr, a sirup stáčíme.(6) Z něj, za přidání několika dalších ingrediencí, vyrábíme toto lesem provoněné želé.(7)
Kategorie: | RYNK |
---|---|
Složení: | cukr 43%, výtažek ze smrkových a douglaskových větviček 35%, bílé víno (obsahuje oxid siřičitý), želírující látka: pektin z citrus. plodů, zelené potravinářské barvivo (maltodextrin, koncentrát (světlice barvířská, spirulina)), sůl, regulátor kyselosti: kyselina mléčná |
Zpracování: | proslazováno |
Hlavní surovina: | výtažek ze smrkových a douglaskových větviček |
Čistá hmotnost: | 215 g |
Původ hlavní suroviny: | Olomoučany |
top-Chuť: | sladká s vůní po jehličí |
top-Alergeny: | oxid siřičitý |
top-Trvanlivost: | 2 roky |
top-Skladování: | do 25°C |
top-Balení: | 220 ml |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.