Inspirace

Václavkový ovar s vejmrdou a hořčicí

Václavkový ovar s vejmrdou a hořčicí

25 minut

Houbová alternativa pro milovníky zabijaček a zejména pak ovaru. Blanšírované václavky ve vývaru s kdoulovou vejmrdou a zauzenou hořčicí se slaninou, podle starého krkonošského receptu od šéfkuchaře Tomáše Levého. 

Ingredience:

Postup:

  1. Připravte vývar s divokým kořením Do vývaru dejte zhruba na 30 minut vařit divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec, tymián)
  2. Povařte a servírujte Očištěné klouboučky Václavek vložte do vroucího vývaru a na slabém plameni pomalu houby táhněte zhruba 15 minut a poté vyndejte.
  3. ServírujteHouby osolte dle chuti a podávejte s kdoulovou vejmrdou, zauzenou hořčicí se slaninou a čertvým kváskovým chlebem, jako ovar na zabíjačce.
Pappardelle s hřiby a česnekovými štanglemi

Pappardelle s hřiby a česnekovými štanglemi

15 minut
Autor: Chuť Moravy

Jednoduché a rychlé houbařské těstoviny. Široké nudle pappardelle s restovanými hřiby a česnekovými štanglemi v jemné omáčce s bílým vínem.

Ingredience:

  • 400 g těstovin pappardelle
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g menších zdravých hřibů
  • 2 lžíce česnekových štanglí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 dcl bílého vína
  • Sýr Gran Moravia
  • Sůl
  • Pepř na hrubo mletý
  • Hladkolistá petržel

Postup:

  1. Uvařte těstovinyV osolené vodě uvařte těstoviny dle návodu.
  2. Orestujte černek a hřibyNa másle a olivovém oleji zlehka orestujte, na tenké plátky nakrájený, česnek a přidejte hřiby. Osolte je a zprudka osmahněte.
  3. Přidejte štangleČesnekové štangle nakrájejte na malé kousky cca 3 - 5 mm a přidejte k houbám.
  4. Přilejte vínoK houbám přilejte víno a nechte rychle vyvařit. Přidejte 3 lžíce vody pro lepší chuť a konzistenci omáčky.
  5. Vše promíchejteDo pánve s omáčkou přidejte těstoviny, na hrubo nasekané listy petrželky a vše dobře promíchejte a ochuťte čerstvě nampletým pepřem.
  6. ServírujteTěstoviny servírujte do hlubokého talíře a zastrouhejte sýrem.
Míchaná vejce s hřiby a slaninádou

Míchaná vejce s hřiby a slaninádou

10 minut
Autor: Chuť Moravy

Ideální jednoduchá snídaně pro milovníky hřibů. Míchaná vejce s restovanými hřiby se slaninádou.

Ingredience:

  • Čerstvá vejce
  • Máslo
  • Menší zdravé hřiby
  • Slanináda
  • Koriandr
  • Čerstvý chleba

Postup:

  1. Orestujeme hřibyMenší hřiby nakrájíme na plátky a orestujeme na másle.
  2. Přidáme slanináduPřidáme slaninádu dle chuti a promícháme, tak aby se rospustila a spojila s houbami.
  3. Umícháme vejceNa mírném plameni na pánvi rospustíme máslo a za stálého míchání vymícháme vejce do ideální konzistence. Na závěr můžeme ještě přidat kousek másla pro lepší chuť.
  4. ServírujemeMíchaná vejce doplníme o hřiby se slaninádou a ozdobíme koriandrem. Podáváme s čerstvým kváskovým chlebem nebo toastem.
Tatarák se štanglemi a jarními mandlemi

Tatarák se štanglemi a jarními mandlemi

20 minut
Autor: Oskar Klanert

Pokud máte rádi tatrák, tak toto je velmi zajímavá variace s použitím několika nebvyklých surovin jako jsou česnekové štangle, jarní mandle nebo omáčka zelená slivoňka. Recept pro Vás připravil šéfkuchař Oskar Klanert A výsledek stojí za to. 

Ingredience:

Postup:

  1. Připravíme masoPokud nemáme maso na tatarák už pomleté, nameleme v mlýnku nebo nastrouháme nožem.
  2. Nakrájíme zeleninuŠalotku a česnekové štangle si nakrájíme na malé kousky.
  3. Smícháme vše dohromadySmícháme nakrájenou šalotku, česnekové štangle s hovězím tatarákem, hořčicí a zelenou slivoňkou. Dobře promícháme a dosolíme dle chuti.
  4. Připravíme topinku a ozdobímeNa oleji si opečeme topinku, natřeme na ní připravenou směs a dozdobíme kousky česnekových štanglí a sterilovanými cibulkami. Můžeme také použít nakládané jarní mandle.
Karamelizovaná jablka s tvarohem, mákem a svatojánskými ořechy

Karamelizovaná jablka s tvarohem, mákem a svatojánskými ořechy

20 minut

Jednoduchý recept na parádní dezert. Zkaramelizovaná jablka v kombinaci s tvarohem, mákem a našimi svatojánským i ořechy je skvělým tipem na každou příležitost.

Ingredience:

Postup:

  1. Připravte si jablkaJablka nakrájíme na osminky, na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme jablka a chvíli ze všech stran orestujeme.
  2. Vše zkaramelizujtePo chvíli přidáme cukr a rozinky, promícháme a po chvíli podlejeme trochou vody. Za občasného míchání necháme vše zkaramelizovat. Jakmile cukr začne zlátnout (cca 8 min) stáhneme pánev z plamene.
  3. Jablka naskládajete na tvarohNa talíři si rozetřeme vrstvu tvarohu na který naskládáme jablka a rozinky.
  4. Zasypte mákem a sušenkami Mák smícháme s moučkovým cukrem a posypeme jablka. Sušenky nadrtíme na menší kousky a taktéž zasypeme jablka s tvarohem.
  5. Ozdobte a mlsejteNakonec ozdobíme plátky svatojánských ořechů, višněmi z Líšně a lístky máty.
Masové koule s mišmáčkovou salzou

Masové koule s mišmáčkovou salzou

20 minut

Nadýchané masové koule se semínky podávané s lahodnou mišmáčkovou salzou s pečenými rajčaty.

Ingredience:

masouvé koule

  • 360 g hovězí mleté maso
  • 360 g vepřové mleté maso
  • 50 g slunečnicové semínko
  • 50 g konopné semínko
  • 50 g jádra tykve
  • 1 vejce
  • 2 lžíce červené slivoňky
  • 2 lžíce slaninády

mišmáčková salza

Postup:

  1. Připravte masové koule Maso dobře promíchejte se semínky, vejcem, mišmáčkou a slaninádou a vytvořte z nich kuličky zhruba 2-3 cm velké.
  2. Osmažte na pánviNa pánvi rozpalte oheň a kuličky osmažte ze všech stran až budou mít zlatavou barvu.
  3. Připravte salzuChmelíček a česnekové štangle nasekejte najemno, přidejte mišmáčku. Opečená rajčata nožem nakrájejte na menší kousky a přidejte do směsi. Osolte a dobře promíchejte.
  4. ServírujteServírovat můžete samostatně salzu v misce a koule v ní namáčet, nebo společně na talíři. Dozdobit můžete na proužky nakrájenou šalotkou a bylinkami dle chuti
Vejce plněná hořčicí a sýrem

Vejce plněná hořčicí a sýrem

20 minut

Jednoduchá chuťovka, která potěší každého.

Ingredience:

Postup:

  1. Připravte vejce Uvařte vejce natvrdo a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a rozkrojte na půl.
  2. SmíchejteOdďelte uvařený žloutek. Smíchejte ho s 3 lžícemi lučiny a 1 lžící zauzené hořčice.
  3. DokončeteSměs dejte do plnícího sáčku a naplňte do uvařeného bílku. Nazdobte kousky slaniny a lístkem petrželky.
Mozzarellové kuličky s višní a dipem ze zelené slivoňky

Mozzarellové kuličky s višní a dipem ze zelené slivoňky

25 minut pro 4 osoby

Recept pro milovníky mozzarelly s nevšední chutí višně z Líšně. A originálním dipem ze zelené slivoňky.

Ingredience:

Postup:

  1. Připravte suroviny Kuličky mozzarelly a višně nechte okapat, připravte si do misek vejce, mouku a strouhanku.
  2. Vyrobte kuličky Každou mozzarellu z části prsty otevřete a vložte jednu višni. Postupně obalte v mouce, vajíčku a strouhance
  3. Smažte Na rozpálenou pánev vložte kuličky a postupně osmažte dozlatova.
  4. Příprava dipu Smíchejte si 2 lžíce majonézy a 1 lžíci zelené slivoňky.
Mozzarellové kuličkyMozzarellové kuličkyMozzarellové kuličkyMozzarellové kuličky
Pečené bramobry s majonézou ze zauzené hořčice

Pečené bramobry s majonézou ze zauzené hořčice

1 hodina

Máte rádi brambory a chcete změnu? Zkuste tenhle recept s naší masovou hořčicí.

Ingredience:

Postup:

  1. Připravte bramboryBrambory umyjte a dejte do předehřáté trouby na 180°C zhruba na 45 minut. Poté nechte chvíli vychladnout..
  2. Smíchejte 4 lžíce majonézy a 2 lžíce zauzené hořčice smíchejte.
  3. NaplňteBrambory z části rozkrojte a naplňte připravenou směsí.
  4. OzdobteNa připravené brambory dejte menší kousky slaniny a hrachový výhonek.
BramboryBrambory
Pečená žebra s kdoulovou vejmrdou

Pečená žebra s kdoulovou vejmrdou

20 minut

Chcete překvapit nejen svou drahou polovičku úžasným jídlem? Zkuste tyhle marinovaná žebra černou ořechovou omáčkou. K upečeným žebrům servírujte kdoulovou vejmrdu a zauzenou hořčici a kváskový chléb.

Ingredience:

Postup:

  1. Marinování žeber Připravte si marinádu z 3 lžic černé ořechové omáčky, 2 lžic hořčice plnotučné a 1-2 lžíce medu. Žebra osolte, očesnekujte a potřete marinádou.
  2. Odležení Nechte přes noc v lednici.
  3. Upéct Žebra podlejte vodou. Dejte do předehřáté trouby na 160°C zakryté alobalem zhruba na 2 až 2,5 hodiny. Poté odkrijte, polejte šťávou a nechte dopéct 15 - 30 minut.
  4. Servírujte Kdoulovou vejmrdu dejte do misky. Můžete podávat se zeleninou nebo nakládanými žampiony a zauzenou hořčicí.
Bramborové lupínky s majonézou a zelenou slivoňkou

Bramborové lupínky s majonézou a zelenou slivoňkou

20 minut

Bramborové chipsy s netradiční omáčkou zelená slivoňka.

Ingredience:

Postup:

  1. Připravte bramboryBrambory umyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Smažit Dejte na rozpálenou pánev a smažte dozlatova.
  3. Smíchejte Majonézu a zelenou slivoňku smíchejte v poměru 5 ku 1.
  4. ServírujteMůžete servírovat. Přejeme dobrou chuť :-)
Žampiony plněné slaninádou

Žampiony plněné slaninádou

15 minut

Máte rádi žampiony a maso? V tom případě je tenhle recept přesně pro Vás. Užijte si nevšední chuť slaniny na sladko s kyselejší chutí česnekových štanglí.

Ingredience:

Postup:

  1. Připravte slanináduNechte slaninádu odpočinout alespoň 30 minut při pokojové teplotě, aby změkla a dobře se roztírala.
  2. Připravte žampionyOdstraňte nožičky od kloboučků žampionů.
  3. SmíchejteSlaninádu se sýrem niva smíchejte.
  4. NaplňteKloboučky žampionů naplňte směsí.
  5. Upéct a servírovatDejte do předehřáté trouby na 180°C zhruba na 15 minut. Poté nechte chvíli vychladnout.
  6. Zdobení Nazdobte česnekovými štanglemi.
Papričky plněné sýrem a česnekovými štanglemi

Papričky plněné sýrem a česnekovými štanglemi

15 minut

Naprosto jednouchý vegetariánský recept na papričky plněné sýrem, česnekovými štanglemi a sušenými rajčaty. Pokud jste milovníci pálivého, nahraďte sladkou papriku pálivou. My použili jalapeňos a byla to dobrota.

Ingredience:

  • Česnekové štangle
  • papričky (pokud máte rádi pálivé tak jalapeňos)
  • Lučina
  • Sušená rajčata

Postup:

  1. Připravte paprikyPapriky rozkrojte podélně na půl a vyčistěte od semínek.
  2. Naplňte sýremPapričku prvně vyplňte Lučinou nebo měkkým sýrem.
  3. Upéct a servírovatDejte do předehřáté trouby na 180°C zhruba na 8 minut. Poté nechte chvíli vychladnout.
  4. Zdobení Nazdobte sušenými rajčaty a česnekovými štanglemi.
Pastrami s chlebem a slaninovou hořčicí

Pastrami s chlebem a slaninovou hořčicí

15 minut pro 4 osoby

Nevšední svačina pro všechny, kteří mají rádi netradiční hořčici a dobré maso.

Ingredience:

Postup:

  1. Připravte suroviny Smíchejte zauzenou hořčici s majonézou v poměru 5 lžic majonézy a 1 lžíce hořčice.
  2. Nakrájejte pečivo Chléb nakrájejte na přibližně 1,5 cm silné krajíce.
  3. Sestavte kanapky Na každý plátek pečiva naneste smíchanou majonézu s hořčicí. Dejte plátek pastrami. Ozdobte lžičkou hořčice a hrachovým výhonkem .
Pastrami s hořčicí
Ovčí sýr s kdoulovým želé

Ovčí sýr s kdoulovým želé

5 minut pro 4 osoby

Ideální rychlé mlsání pro všechny kdo mají rádi sýr nasladko.

Ingredience:

Postup:

  1. Nakrájejte suroviny Nakrájejte ovčí sýr na kousky. Mandle nasekejte najemno.
  2. Sestavte mlsání Na nakrájený ovčí sýr dejte plátek kdoulového sýru a dozdobte mandlemi.
Ovčí sýr s kdoulovým želé
Kanapka se slaninádou, kysaným zelím a cibulkou

Kanapka se slaninádou, kysaným zelím a cibulkou

15 minut pro 4 osoby

Skvělá chuťovka ke všem příležitostem. Kombinace sladké, slané a pikantní chuti slaninády na křupavé bagetce s kysaným zelím, cibulkou a výhonky.

Ingredience:

  • Slanináda
  • Kysané zelí
  • Červená cibule
  • Výhonky ředkve
  • Čerstvá bageta nebo chléb dle chuti

Postup:

  1. Připravte slaninádu Nechte slaninádu odpočinout alespoň 30 minut při pokojové teplotě, aby změkla a dobře se roztírala.
  2. Nakrájejte pečivo Bagetu nebo chléb nakrájejte na přibližně 1,5 cm silné krajíce. Pro vylepšení můžete bagetky opéct.
  3. Nachystání ostatních surovin Nakrájejte cibuli najemno. Kysané zelí nechte okapat a poté lehce prokrájejte.
  4. Sestavte kanapky Na každý plátek pečiva naneste bohatou vrstvu slaninády. Ozdobte kysaným zelím, cibulkou a výhonky.
Kanapka se slaninádou a kysaným zelím